Teh Dangdut

By LiNa_Pg - Sunday, May 23, 2010

Alahai gumbira tul, teh dangdutku menjadi...tapi tang buih tu xtau la nape ciput jer..dah tarik kaw2 tu tapi buih tak tinggi pun...tang layer dah okey rasanya..Bila tengok rupa cenggini cam sayang lak nak minum...sedap tau rasa lemak2 tak berapa manis...Resepi ni amek dr myR
Minta izin C & P ya siti mariam

Bahan-bahan ( 1 gelas )

  • 2 UNCANG TEH
  • 3 SB SUSU PEKAT ( sy gn 2 sudu besar )
  • 2 SB SUSU CAIR (option)
  • AIR PANAS (IKUT SUKATAN GELAS)

Cara-cara

  1. REBUS TEH TU DENGAN SETENGAH CAWAN AIR...PASTIKAN TEH TU PEKAT.. (PASTIKAN TEH TU JADI PEKAT, BIASANYA SAYA REBUS SETENGAH CAWAN AIR DAN BILA PEKAT AIR AKAN TINGGAL 1/3 CAWAN JE...)
  2. SETENGAH CAWAN AIR PANAS,CAMPUR SUSU PEKAT DENGAN SUSU CAIR LEPAS TU TARIK SAMPAI BERBUIH
  3. LEPAS TU MASUKAN SUSU KE DALAM GELAS SEKALI DENGAN BUIH-BIUH TU..
  4. AKHIR SEKALI BARU MASUKAN TEH YG PEKAT TADI KE DALAM SUSU.. MASUKKAN TEH TU SLOW2...
  5. *SUKATAN AIR DAN SUSU IKUT SUKA KITE SENDIRI NAK MANIS ATAU TIDAK...SUKATAN AIR PUN SAME....IKUT SAIZ GELAS KITA...KALU NK SENANG KITE SUKAT DULU AIR MENGIKUT GELAS YG KITE NK GUNA...

  • Share:

You Might Also Like

6 comments

  1. Awat la irama dangdut jd pilihan?? Nape tak dipilih irama indie?? Kalo nk bg buih byk gna la teh yg khas utk teh tarik tu. Tak pn buh sabun basuh sikit..
    Wakaka...
    Errr...nk teh tarik indie beng so!!

    ReplyDelete
  2. adry> mmg teh ni gelek dangdut bang...seb baik tak goyang gerudi jer...worait teh tarik indie siapp...

    ReplyDelete
  3. teh berdangdut..huhu..guna susu ape?kn umh k.na gna yg utk teh n kopi?ayu guna yg 2..achik bwk mai ari tu..

    ReplyDelete
  4. ayu> kakna gn susu marigold kopi n teh tarik..bukan salah susu pun..skill kureng hu..hu.

    ReplyDelete
  5. waduhhh saya minat tehhhh .. kat sini ada tapi panggil lain

    ReplyDelete
  6. fuzidss> kat sana panggil teh apa? teh ni asal atas cruise bila kapal belayar..teh akan bergoyang jd la cam dangdut gitew...ahaks

    ReplyDelete