Ayam Szechuan Enaknya

By LiNa_Pg - Tuesday, January 12, 2016

Assalamualaikum...
Mula-mula saya tengok Ayam Szechuan ni melintas kat highway fb saya terus berkenan.Bila tgk resepi senang plak tu.Memang sesuai la ngan sy yg sukakan sesuatu yg ringkas untuk family.Ayam Szechuan ni sangat cepat disediakan dan xperlukan bahan yg banyak.Mudah dan ringkas yg penting menepati citarasa keluarga saya..Tambah lak menu ayam kompom la kan terlajakkkk laris hihi...Kalau ada yg berkenan boleh la cuba...Sedap tau

Szechuan Chicken LiNa Pg
Ayam Szechuan ni sangat mudah tp rasanya memang sedap.Saya suka resepi yg ringkas2 camni

RESEPI AYAM SZECHUAN
By Malina LiNa Pg (linapg.blogspot.com)
Sumber Jasmine Comel fb

Bahan (Untuk Perapan)
  • 1/2ekor ayam potong kecil-tos kering*
  • sedikit garam*
  • Sedikit five spice*(LiNa Pg gn rempah beriani+rempah kari)
  • sedikit tpg ubi@tepung jagung*
Cara:
  1. Gaulkan ayam bersama yg bertanda* 
  2. Perapkan skjp.Sementara itu, boleh siapkan bhn lain.
Bahan-Bahan Lain
  • 3 ulas bawang merah -hiris
  • 3 ulas bawang putih ketuk cincang
  • sekeping halia hiris nipis
  • 1 batang lobak merah -dadu
  • 1 batang zucini @timun dadu (LiNa Pg gn timun jepun)
  • 1 bji capsicum -dadu (xde stok, LiNa Pg gn cili merah dan hijau)
  • 2 sdb sos tiram
  • 2sdb sos tomato 
  • 2 sdb sos cili
  • sedikit kicap cair
  • sedkit lada szechuan (xletak)
  • Sedikit minyak bijan (optional )
  • Lada kering gunting ,cuci tos kering goreng
  • 1 mangkuk kacang gajus goreng garing (LiNa Pg guna roasted)
  • gula & garam
  • Minyak
Cara-Cara
  1. Panaskan minyak.Goreng ayam hingga masak dan garing .ketepikan.
  2. Kurangkan minyak, tumis bawang merah,bawang putih n halia hingga wangi.
  3. Masukkan lobak merah masak sebentar.
  4. Tambahkan sos tiram,sos cili,sos tomato n kicap cair kacau rata.
  5. Tambahkan cili szechuan tumis sebentar.
  6. Masukkan timun dan capsicum (LiNa Pg xletak) goreng sebentar jgn lama nnt layu.
  7. masukkan ayam ,kacang gajus kacau rata.Masukkan cili kering yg dipotong.
  8. Sesuaikan rasa.Tambah garam dan gula (jika perlu)
  9. Jika suka aroma minyak bijan blh tambah sedikit kacau rata tutup api.
  10. Enak dihidangkan panas.Simple jer tp sangat sedap.

  • Share:

You Might Also Like

4 comments

  1. Replies
    1. Sedap ni...walaupun resepinya cukup mudah..kn cuba tu Syu

      Delete
  2. Kat rmh kak atie ni..klu anak2 ada blk bercuti jer ayam 'naik'...klu masing2 dah blk asrama...xdernya kak atie nak membeli ayam byk2
    Biasa beli dada ayam seketui..buat rencah msk meehoon/mee jer
    Sbb klu anak2 ada..hari2 menu ayam..jemuuuuuuu!!hehe

    ReplyDelete